Skip to main content

Saamelaismuseon aarteiden säilytys toteutettiin Kasten -hyllyratkaisuilla

Asiakas: SIIDA, Saamelaismuseo  
Sijainti: Inari, Suomi
Tuotteet: Kasten -hyllyratkaisut - ulokehyllyt, P90 kuormalavahyllyt, kerroshyllyt, pientavarahyllyjä ja siirtohyllyt

Cantilever shelvesAsiakas

SIIDA, Saamelaismuseo ja Luontokeskus sijaitsee Inarissa upean luonnon ympyröimänä. Saamelaiskulttuurin sanansaattajana ja pohjoisen luonnon asiantuntijana toimiva museo tarjoaa upean kokonaisuuden kävijälle.

Rakennuksen perusparannus ja laajennus tehtiin 2020-2022. Urakan alussa Siidan henkilökunta pääsi kuvaamaan heidän toimintatapoja ja prosesseja, jotka toimivat suunnittelun lähtökohtana. Tällä tavoin syntyi juuri heidän tarpeita palveleva upea kokonaisuus.

 

Pull out traysKasten ratkaisu ja toimitus

Kun kaikki prosessit oli otettu huomioon pystyttiin suunnittelemaan toimivat hyllyt jokaiseen tilaan. Toimitus sisälsi Kasten -ulokehyllyt, P90 kuormalavahyllyt, kerroshyllyt ristitasoilla, useaan kohtaan pientavarahyllyjä ja siirtohyllyt. Peruskalusteita täydennettiin useilla museoesineille sopivilla lisävarusteilla, mm. tekstiilirullatelineillä, vaatetangoilla kerroshyllyyn, ulosvedettävällä taideseinällä kuormalavahyllyyn.

Kasten -tuotteet on toimittanut ja asentanut ammattitaitoinen jälleenmyyjämme Suomen Toimitilakaluste.

Lopputulos

Shelving with rail accessoriesVain pieni osa esineistöä on näyttelyssä yleisön ihasteltavana. Suurin osa on säilytyksessä kokoelmakeskuksessa. Eri tiloihin on ilmasto-olosuhteet tehty kullekin esinetyypille sopiviksi, jotta ne säilyvät hyvässä kunnossa vuosisatoja eteenpäin.

Säilytettävien esineiden kokoelmanhallinta oli käynnissä kuvaushetkellä. "Kun tämä kirjausprosessi on saatu päätökseen voimme nauttia kokonaisuudessaan toimivista tiloista" -kommentoi amanuenssi Rantamäki.

Lopputulos on ollut mieluinen.

"Lopputulokseen on helppo olla tyytyväinen kun yhteistyö suunnittelun ja eri ammattilaisten kanssa sjujui mainiosti. Koska kaikki toimintamallit konservointitiloista, valokuva-arkistoon ja lastauslaituriin oli tiedossa ja otettiin huomioon on meillä nyt käytössä loistavat puitteet saamelaisaarteiden säilömiseen" -toteaa amanuenssi Rantamäki.

SIIDAsta

Inarin saamelaismuseo Siida aloitti toimintansa 1960-luvulla ulkomuseona. Nykyään se on valtakunnallinen vastuumuseo, joka on erikoistunut saamelaiskulttuuriin ja pohjoiseen luontoon. Siidan tavoitteena on tukea saamelaista identiteettiä ja kulttuurillista itsetuntoa. Kokoelmissa on tallennettuna Suomen saamelaisten henkistä ja aineellista kulttuuria.