Skip to main content

TORNADO tehostaa Ponssen varaosatoimituksia

Tarve

Ponsse Oy on Suomen johtava metsäkoneiden valmistaja. Sillä on tehdas Vieremässä, jossa valmistetaan merkittävä osa Ponsse-metsäkoneiden varaosista.

ponsse fi

Yhtiö päätti rakentaa uuden logistiikkakeskuksen varaosien keskusvarastoksi, joka huolehtii säännöllisistä runkotoimituksista kansainvälisen palveluverkoston 150:lle huolto- ja varaosakeskukselle. Logistiikkakeskus on tärkeä osa Ponssen huoltopalvelujen kokonaisuutta.

Lgistiikkakeskus toimii kolmessa vuorossa sunnuntai-illasta perjantai-iltaan, joten on tärkeää, että valitulla ratkaisulla pystytään nopeisiin toimituksiin.

Ratkaisu

Uusi keskuvarasto on kooltaan noin kolminkertainen entiseen verrattuna. Sen oli tarkoitus auttaa kehittämään logistiikkatoimintaa ja pitämään yllä kilpailukykyä haastavassa markkinatilaneessa parantaen varaosien toimitusvarmuutta ja toimitusten nopeutta. Varastohenkilökunnan työolosuhteita parannettiin myös sen myötä.

ponsse fi

Vaikka Ponssen valmistamat matsäkoneet ovat isoja laitteita, tarvitaan huoltotoiminnassa myös paljon pienikokoisia osia. Uuteen varastoon toimitettiin kuormalavahyllystöjä suurikokoisille tuotteille ja kahdeksan Tornado-varastoautomaattia pieniä osia varten.

TORNADO-varastoautomaatit eivät ainoastaan lisää kapasiteettia, vaan tarjoavat myös muita etuja, kuten lisäävät tehokkuutta, keventävät työtä ja parantavat varaosien turvallisuutta.

”Meillä oli jo aikaisemmin kokemusta Kasten-varastoautomaateista.”, kertoo logistiikkapäällikkö Jussi Kärkkäinen. Hänen mukaansa ne ovat osoittautuneet hyviksi ja toimiviksi. ”Lisäksi ne saadaan huollettua nopeasti, eikä toimituksiin tule viivästyksiä.”

Tulos

" Käyttökokemukset ovat olleet hyviä. Logistiikkakeskus toimii juuri niin kuin oli suunniteltukin”, iloitsee Kärkkäinen.

Uudessa 4 500 m2: n logistiikkakeskuksessa on 42 000 kuutiometriä varastotilaa. Varastossa on noin 20 000 tuotenimikettä ja 7 000 lavapaikkaa. Logistiikkakeskuksesta lähtee vuosittain noin 100 000 erillistä varaosalähetystä maailmalle. Parhaassa tapauksessa varaosat toimitetaan jo tilausta seuraavana päivänä toimitetaan Ruotsiin ja Keski-Eurooppaan.

Tieto- ja materiaalivirtoja ohjataan tietojärjestelmmällä prosessin kaikissa vaiheissa ja varastonhallintajärjestelmä (WMS) on mahdollistanut automaatioasteen asteittaisen nostamisen.

Ponsse

Ponsse perustettiin vuonna 1970 vastaamaan vahvojen metsäkoneiden kasvavaan kysyntään. Nykyään se on yksi maailman johtavista metsäkoneiden valmistajista. Yritys valmistaa, myy ja huoltaa tavaralajimenetelmään perustuvia metsäkoneita ja tekee niihin myös tietojärjestelmiä. www.ponsse.com