Nordic Museum, Ruotsi - kulttuurihistoriallinen museo

  • NordiskaMuseet1
  • NordiskaMuseet2
  • NordiskaMuseet

Nordic Museum, Ruotsi - kulttuurihistoriallinen museo

Erittäin kaunista rakennusta, jonka tornit kohoavat kohti taivasta kutsutaan myös Ruotsin kulttuurihistorian museoksi. Ensinäkymä museoon astuttaessa on mahtava Ruotsin kansan isää, Kustaa Vaasaa, esittävä patsas. Museon historia alkaa Kustaa Vaasan ajalta, 1600-luvulta.

153 metriä pitkänä museo on yksi Ruotsin suurimmista maallisista rakennuksista.  Torni kohoaa 81 metrin korkeuteen ja koristelu on mieleenpainuvan moninainen. Näyttelyiden järjestäminen on museon keskeinen tehtävä ja kulissien takana työskentelee 300 henkilöä. Dokumentointi ja tutkimustyö ovat myös tärkeitä. Nimikkeitä on 300.000, joiden säilyttäminen vaatii 5000 jm hyllyjä. Muutama vuosi sitten päätettiin museosta tehdä niin toiminnallisesti kuin konstruktioltaan kiinnostavampi.

Ratkaisu:

Constructor ryhtyi tämän projektin sparraajaksi ja yhteistyön tuloksena syntyi ratkaisu, jossa yhdistyivät pirteys ja parempi luoksepääsy sekä selkeä kirjasto niin työntekijöille kuin kävijöillekin. Muotoilu ja värit on sopeutettu rakennuksen rustiikkiin luonteeseen. Nordiska museossa käytettiin Compactus siirtohyllyä, jonka tumman harmaat päädyt tasapainottavat paljasta tiiliseinää. Käytävien valaistus on automaattiohjattu. Hyllyjen syvyydet ovat 270 ja 450 mm ja hyllytasoja on kaikkiaan 4.578 kpl. Yksi Ruotsin ainutlaatuisimmista kulttuurirakennuksista pitää hallussaan mittaamattoman arvokkaita historiallisia aarteita sopusoinnussa modernin Compactus kirjastohyllyjärjestelmän kanssa.